Sorry, No Comments Please!

Sorry. No Comments Please.



Since we have no time to moderate or manage comments we do appreciate if you send your message to
schopflin.iroda@gmail.com



Thank you!



Időszűkében sajnos nem tudunk kommentekre reagálni. Ha üzenni szeretne kérjük, a
schopflin.iroda@gmail.com címre írjon.



Köszönjük!







Tuesday 17 May 2011

Az Eurovíziós dalfesztivál margójára - avagy a gólya, gólya gilice visszakelepel

Lerágott csont persze, mi újat is lehetne mondani? Talán egy kicsit az európai reprezentációról, a (politikai) gondolkodásokról, a vélt és valós örök barátságokról, a populárisról, imázsról még beszélhetünk.

Annyi bizonyos, hogy Európa ebben a versenyben ténylegesen meghúzza határait: kaukázusi országok, balkáni országok Törökország és Izrael még Európa; de Észak-Afrika már nem, ahogy a közép-ázsiai országok sem. Európa létező geopolitikai entitás, vagy legalábbis geokulturális entitás. Mert elvégre nem politikai show-műsorról lenne szó, hanem kulturális, zenei, szakmai megmérettetésről. Hogy a politika hogyan lesz mégis meghatározó, egyrészt a mediatizált világnak köszönhetően, másrészt a hatalom reprezentációja még mindig a politikával és annak személyes megjelenítőivel maradt szoros szimbiózisban a köztudatban (a gazdaság szereplői valamiért mindig kikerülnek ebből a rivalda fényből...) – a zászlókról nem is beszélve. A német Tageszeitung ezt nem is leplezi, amikor arról ír felháborodva, hogy Wolf Kati Orbán köpönyegéből bújt elő. Érdekes, az azeri csapatról senki nem feltételezi, hogy Alijev támogatja őket, vagy, hogy Lenat Angela Merkel. És ha már itt tartunk, akkor jöjjön egy kis összeesküvés-elmélet is: lehet, hogy komoly politikai szándékok vannak az azeri győzelem mögött, ugyanis így lehet a Nagorno-Karabakh-i konfliktust békésen megoldani. Legalábbis tovább jegelni a következő Eurovíziós dalfesztiválig, amikor is Baku lesz a házigazda.

Még jó, hogy semmi sem ilyen egyszerű, és leginkább nem kauzális!

Szóval vissza az énekes fesztiválra, illetve, ami szerintem még izgalmasabb, a pontozásra. Itt aztán minden vélt és valós barátság, jó-(rossz) szomszédi viszony, történelmi sérelem és örökség, migrációs tendenciák számításba jönnek. Vagy éppen nem jönnek. Tehát a zenei teljesítményt akár zárójelbe is lehetne tenni... Moldova Romániától kapta a legtöbb pontot és fordítva, Grúzia Litvániától és fordítva, a görögök és a ciprusiak ismét üzenik kölcsönös szerelmüket. A magyar versenyző a legtöbb pontszámot a finnektől kapta - ó, a finnugor örökbarátság (míg a töröktől egyet sem - ez lehetne a gólya, gólya gilice bosszúja). 10 pontot senkitől sem kapott a magyar dal. 8 pontot Szerbiától - talán a Vajdasági magyar szavaztok segítettek. Talán. 7 pont Romániától - Erdély is megtette, 4 pont Ukrajnától, Kárpátalja is tett hozzá, 2 pont Ausztriától. És Szlovákia? Hova lettek a Felvidéki szavazatok? "Od:9933 - Vázený zákaznik, obsah správy z vybraného čísla nie je pre vás povolený. (válasz a 9933 - ról: Tisztelt ügyfél, a választott számról, ilyen tartalmú szöveg küldése Önnek nincs megengedve.)

Vannak azonban az előfeltételezéseket megcáfoló szavazási jelenségek is: a magyarok az izlandiaknak adták a legtöbb pontot, míg az izlandiaktól 5 pontot kapott a magyar dal.

Albániától, Örményországtól, Belarusztól, Belgiumtól, Bosznia-Hercegovinától, Bulgáriától, Horvátországtól, Ciprustól, Dániától, Észtországtól, Macedóniától, Grúziától, Németországtól, Görögországtól, Írországtól, Izraeltől, Olaszországtól, Lettországtól, Litvániától, Máltától, Moldovától, Norvégiától, Lengyelországtól, Portugáliától, Oroszországtól, San Marinotól, Szlovákiától, Szlovéniától, Svájctól, Hollandiától, Törökországtól, Nagy-Britanniától egyetlen szavazatot sem kapott a magyar dal. Ha innen nézzük, van még mit javítani a magyar imázson. Persze az is lehetséges, hogy Wolf Kati és performansza csak nekünk tetszett annyira, hogy nem egy újságíró sikeresen meggyőzte magát a magyar győzelem elkerülhetetlenségéről. Felocsúdás? Ja igen, majd az is lesz.

kng

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.