Sorry, No Comments Please!

Sorry. No Comments Please.



Since we have no time to moderate or manage comments we do appreciate if you send your message to
schopflin.iroda@gmail.com



Thank you!



Időszűkében sajnos nem tudunk kommentekre reagálni. Ha üzenni szeretne kérjük, a
schopflin.iroda@gmail.com címre írjon.



Köszönjük!







Saturday 18 June 2011

Szlovénia elszigeteli Magyarországot !

E Slovenia semper aliquid novum?* Szlovéniából mindig valami újdonság? Alig. Ha szomszédaink közül a legunalmasabbat kell kijelölni, akkor nagy valószínűséggel Szlovénia lenne a nyertes. És mégis, íme a meglepő hír: a szlovén miniszterelnök, Borut Pahor, kijelentette, hogy mihelyt vége az EU elnökségnek, “Magyarországot politikailag el fogjuk szigetelni, abszolút mértékben”.

Első látszatra ez a kijelentés több kérdést vet fel. Ki itt a “mi”? Hogyan? Pahor egyedül vagy kivel együtt? Vagy tekintsük az egészet egy kis közép-európai abszurdnak? (Mégis, ebben a műfajban komoly tapasztalataink vannak.) És ne felejtsük el, hogy a szlovén miniszterelnök úr egy baráti szomszéd államról beszél, ill. hogy mindketten EU és NATO tagsággal rendelkezünk.

Nem, nem, nehezen lehet elfogadni, hogy Pahor csupán saját ellenszenvének ad nyilvánosságot. Bár tetszetős az abszurditás, mint magyarázat, a kijelentésnek elkerülhetetlenül szélesebb politikai tartalma kell, hogy legyen. Pahor kormánya baloldali, és ebből az kategóriából már csak összesen négy maradt az EU-ban (ráadásul a görög és spanyol kormányok körül nagyon is ritkul a levegő), arról nem is szólva, hogy Pahor kormánya elvesztette parlamenti többségét.

Akkor inkább arról lehet szó, hogy Pahor mozgósít, ill. hogy valamelyest elhamarkodva ugyan, világossá teszi az összeurópai baloldal jövőbeli taktikáját: Magyarországot és kormányát kell kinyilvánítani Európa legaljasabb jobboldali gonosztevőjének. Ha helyes ez az elemzés, akkor az, amit eddig láttunk a médiatörvény és az alkotmány kapcsán: csupán ízelítő. Özönvíz? Nem lehet kizárni.
Sch.Gy

* Emlékeztetni szeretném tisztelt olvasóinkat, hogy ez egy többnyelvű blog.
 


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.